Home / architectuur / Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!
Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Joao Mendes Ribeiro en Francisco Vieira de Campos (Arquipelago Center for Contemporary Arts, Portugal)

Hedendaagse architectuur, we praten veel, maar hoe definiëren?

Dit is geen architecturale trend noch een bepaalde beweging. Het is een resultaat van wat we om ons heen zien. Dit zijn allemaal constructies die ons vandaag omringen. Er is duidelijk een architecturaal idee achter al deze constructies, maar we kunnen ze niet in een eenvoudige categorie plaatsen. We kunnen ze alleen in een brede categorie groeperen die we hedendaagse architectuur noemen.

Hedendaagse architectuur en de rijkdom van deze categorie zo breed

We kunnen inderdaad praten over rijkdom omdat we breken met de normen om te innoveren en te doen volgens een visie die veel verder gaat dan de architecturale normen. Hoe innoveren ze, hedendaagse architecten ? Nou, ze innoveren door de uitdrukking van een architectonische visie via rechte lijnen en / of rondingen. De combinatie van beide creëert nieuwe volumes.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Roland Halbe (Art Center in Cordoba, Spanje)

Hedendaagse architectuur passend bij de lokale inrichting

Soms is het innovatieve gebouw ingebed in een lokaal landschap van oude stijl en past het vreemd genoeg perfect in het lokale decor. Dit is hoe Liverpool’s Everyman Theatre op een ongewone maar succesvolle manier gerangschikt is in de omliggende architectuur met zijn aparte silhouet en rode bakstenen. Het ontwerp combineert een thermisch massieve constructie met een reeks natuurlijke ventilatiesystemen en een technische infrastructuur met een laag energieverbruik.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!

© Haworth Thompkins (Everyman Theatre in Liverpool)

Hedendaagse architectuur en de zoektocht naar ecologische effectiviteit en significante samenhang voor de bewoner

Het gebouw 2226 van de architecten Bebaumschlag Ereberle werkt als een krachtcentrale zonder verwarmings-, ventilatie- of koelsysteem, waarbij de energiestroom door software wordt geregeld. Het gebouw verbruikt dus steeds minder energie. Aan de andere kant wordt er steeds meer energie gestoken in het onderhoud dat nodig is om deze reductie te handhaven.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!

© Eduard Hueber (2226, kantoorgebouw in Lustenau, Oostenrijk)

Waterford middeleeuws museum in Ierland

De prachtige gebogen façade van het Waterford Museum trekt bezoekers naar het enige middeleeuwse museum gebouwd in Ierland en het enige gebouw op het eiland met twee middeleeuwse kamers, de 13e-eeuwse koorzaal en de wijnkelder. 15e eeuw. Het is een heel warm boterkleurig stenen gebouw met een gigantische sculptuur van een vrouw geïnspireerd op een kleine 13e-eeuwse gordelhouder uit Waterford.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Philip Lauterbach

Atrio-Relais-Castle in Cáceres, Spanje

Het nieuwe gebouw, ontworpen door de Madrid-studio Mansilla + Tuñón Arquitectos, herbergt twee complementaire activiteiten: het nieuwe restaurant Atrio en een klein Relais-Châteaux hotel met veertien kamers. In de middeleeuwse muren van de stad Cáceres, op de Plaza de San Mateo, wordt hedendaagse architectuur geassocieerd met een historische omgeving. Deze associatie kan onopgemerkt blijven door de passant, maar we kunnen niet hetzelfde zeggen over de atmosfeer die wordt voortgebracht door de symbiose tussen het moderne en het oude. Het gebouw van Atrio-Relais-Château bestond uit volumes die in de loop van de tijd sterk waren verslechterd. De constructie correspondeert met deze gebouwen als een heremietkreeft in een lege huls en herleeft de bestaande gebouwen zonder leven in een bevoorrechte enclave van de stad Cáceres.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Luis Asin

Hedendaagse architectuur: Auditorio de Tenerife

Het Tenerife Auditorium “Adán Martín”, genaamd Auditorio de Tenerife, werd ontworpen door de architect Santiago Calatrava. De bouw begon in 1997 en werd in 2003 voltooid. Het gebouw is ingelijst volgens de principes van de architectuur van de late 20e eeuw. De Auditorio de Tenerife beslaat een oppervlakte van 23.000 m², waarvan het auditorium 6471 m² beslaat, verdeeld over twee kamers. Hand404040 details 3 hand404040 3 hand40 hand4040 3 hand4040 details hand hand hand details4040 hand details details40404040 details details details details 3 3 hand40 3 3 3 3 3 hand 340 3 3 340 3 3 details 3 hand 3 details 3 3 hand details 3 3 details 3 3 3 details 3 3 hand details 3 details 3 details 3 details40 hand40 hand hand hand40 hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand404040 hand hand404040 3 3 3 3 3 3 3 3 3 Zijn podium is 16,5 meter breed, met een diepte van 14 meter. Orgelpijpen komen uit beide zijden van de put, ontworpen door Albert Blancafort.

Het auditorium verschilt van traditionele ontwerpen omdat het de luisteraar probeert te omringen met geluidsbronnen. Het gebouw is beroemd om zijn boog die een primeur is in de geschiedenis van de architectuur. Het is de enige grote boog die wordt ondersteund door slechts twee punten die de zwaartekracht trotseren. Maar het punt lijkt te zijn opgeschort, maar dat is het niet. Het silhouet van het auditorium van de zee roept het Sydney Opera House in Australië op.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!

Hedendaagse architectuur: de bibliotheek in Ceuta

De bibliotheek in Ceuta wordt bepaald door de steile topografie van het perceel en door de Arabische archeologische opgravingen uit de veertiende eeuw die de binnenruimten van de bibliotheek bepalen. Het gebrek aan ruimte en de compactheid van de Spaanse stad stellen het voorstel voor. De orthogonale geometrie van deze voormalige site is anders dan die van het huidige stedelijke netwerk. Dit feit vestigt een driehoekige geometrie voor de structuur op de archeologische site en de stedelijke waarde van de Arabische stad is opgenomen in de geometrie van het nieuwe gebouw.

Het ontwerp van het gebouw vanuit een architectonisch oogpunt

De bibliotheek is opgevat als een compact volume dat het archeologische gebied bewaart. Dit alles zorgt voor een gevoel van openheid en transparantie tussen de leesruimtes en die bedoeld voor bezoekers. De bibliotheek is georganiseerd in terrassen op de helling die de overblijfselen uit het verleden omvat. Zeven driehoekige betonnen pilaren ondersteunen het verticaal georganiseerde gebouw. De derde verdieping wordt geplaatst op de betonnen constructie die de archeologische vindplaats bedekt. Hierboven stapelt een lichte stalen structuur van zes niveaus alles op elkaar.

Het compacte volume is volledig ingepakt in een geperforeerde aluminium huid die verblinding en zonnewarmte vermindert en het gebruik van natuurlijk licht maximaliseert om contrasten te voorkomen en de diepte van de ruimte te verlichten, waardoor de energiekosten worden verlaagd op de lange termijn. De laatste gevel bestaat uit verschillende lagen glasmetaal. Details 3 hand hand hand40 hand hand40 hand details 3 hand hand hand hand hand hand404040 details hand hand hand404040 3 3 3 hand hand4040 3 3 340 3 340 3 3 hand details details details details 3 hand 340 34040 3 3 hand 3 3 hand details 3 details hand40404040 3 details hand40 3 3 hand details details hand4040 hand hand hand hand4040 hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand hand 3

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Fernando Alda

Bisschop Edward King Chapel

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Niall McLaughlin Architects

Children’s Home of the Future, Denemarken

Of je nu op zoek bent naar kindertekeningen of het gestileerde pictogram van een webbrowser, op elke leeftijd, je kunt een huis herkennen. Dit is de visuele essentie van de functies die het bevat – zowel letterlijk als symbolisch. Het ontwerp van het nieuwe kindertehuis vormt als natuurlijk uitgangspunt de vertrouwde basisvormen van het typisch Deense huis: het klassieke schuine dakhuis en het dakkapellenmotief. Hand404040 details details 3 hand 3 details details details details details details 3 details details details details details 3 details details details details 3 hand40 3 3 hand 3 details40 3 3 details details details40 3 3 details40 3 340 3 3 details details 3 3 hand 3 details4040 3 3 hand 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 hand details40 details 3 3 3 3 340 3 details hand 3 3 340404040404040 hand details40 hand 3 hand 3 3 hand40 3 3 3 3 hand 3 3 3 3 3 Ze vormen het onderliggende architecturale DNA van het project, dat inclusie, diversiteit en een veilige atmosfeer tot uitdrukking brengt.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Mikkel Frost

Hedendaagse architectuur in Keulen, Duitsland

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!

het Maritiem Museum van Denemarken ontworpen door het BIG architectuurbureau

3 details details 3 details 3 hand details 3 3 hand 3 3 details 3 3 3 3 details 3 3 3 details details 3 hand 3 3 340 3 3 details 3 3 3 hand details details hand40 details 3 hand 3 3 details 3 hand 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 hand details 3 hand 3 3 340 3 3 3 details 3 hand details40 details details hand details40 3 hand 3 3 3 340 3 3 3 details40 3 3 3 3 3 3 hand 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 Over dit project zegt de architect Bjarke Ingels: “Door het oude platform te omwikkelen met het museumprogramma, behouden we tegelijkertijd de erfgoedstructuur terwijl we het transformeren in een binnenplaats die het daglicht en de lucht in het hart van de stad brengt. ondergedompeld museum, dat een groot dilemma op het behoud en respect voor de gehuchten oploste. We moesten volledig onzichtbaar en clandestien blijven maar om de bezoekers te trekken hadden we een sterke publieke aanwezigheid nodig: de kade verlaten als een stedelijke afgrond, waardoor het museum een ​​binnengevel kreeg tegenover de leegte en tegelijkertijd de burgers een aanbidding aanbood nieuwe openbare ruimte verzonken op 8 m onder zeeniveau. ”

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Rasmus Hjortshoj

Het Erasmus Centrum in Rotterdam

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Bart Gosselin

Hedendaagse architectuur: Expo Gate in Milaan

Geen twijfel: het paviljoen ontworpen door het Milanese kantoor Scandurra Studio is een symbolische en eigentijdse herinterpretatie van de Duomo di Milano. In het bijzonder werd het geïnspireerd door het heldere marmer van de kathedraal en de dunne pijlen. Daarom heeft Expo Gate volgens zo’n klassiek voorbeeld een slanke structuur gemaakt van fijne witmetalen buizen. Dit project werd gerealiseerd volgens de principes van transparantie, lichtheid en structurele modulariteit. Dit soort principes roept enkele van de architecturale werken op, zoals de Eiffeltoren.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Filippo Romano

Forfatterhuset kleuterschool

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Rasmus Hjortshoj en Adam Mork

Freak van Scott King: kunst is gewoon een bewijs van een leven dat volledig geleefd wordt

Onder een lichte en bioklimatische enveloppe bepaalt een geprefabriceerde en efficiënte structuur vrije, flexibele en evoluerende platforms, met weinig beperkingen, aangepast aan de behoeften van het initiële project. De transparantie van de envelop maakt het mogelijk om de achtergrond en het volume van elk gebouw te bekijken.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Philippe Ruault

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Joao

Het Pocinho-centrum in Portugal

De Portugese architect Álvaro Fernandes Andrade heeft een trainingscentrum voor olympische roeiers voltooid, waar hoekige witte volumes door een gelaagd landschap van grasachtige hellingen en droge stenen muren slingeren. Het Pocinho High Performance Centre bevindt zich in de Douro-vallei in Portugal, een wijnregio die is geclassificeerd als werelderfgoed. Andrade heeft daarom een ​​structuur ontworpen met het grootste deel van zijn lichaam ondergronds begraven.

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Fernando Guerra en Sergio Guerra

Hedendaagse architectuur: Immanuel-kerk in Keulen

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Margot Gottschling

De oude haven in Marseille

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Nigel Young

Sancaklar-moskee in Istanboel

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Thomas Mayer

Het museum van de geschiedenis van de Poolse joden in Warschau

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Pawel Paniczko

Het Salesian Museum in Punta Arenas, Chili

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Paolo Rosselli

Hedendaagse architectuur: het Soulages-museum in Rodez in Occitanie

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Pep Sau

Nieuw hoofdkantoor van het Filharmonisch Orkest in Szczecin, Polen

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Simon Menges

Rijksmuseum in Amsterdam

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Duccio Malagamba

Hedendaagse architectuur in Rotterdam

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Ossip van Duivenbode

Rozet Cultural Center door architectenbureau Neutelings Riedijk

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Cagliola Brakkee

Zag Swee Hock Student Centre aan de London School of Economics

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's! © Dennis Gilbert

Hedendaagse architectuur in Wenen

Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!

Geplaatst door Sabine Monier in


Hedendaagse architectuur: wat is het? Voorbeelden op foto's!

About design

Check Also

Steen en houten huis in Colombia tekenden Jaime Rendon Architects

Steen en houten huis in Colombia tekenden Jaime Rendon Architects

Deze week gaan we een kleine tournee maken in Colombia, vlakbij de stad Medellin, Antioquia. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *